Ελληνοτουρκική συνάντηση για τα ΜΟΕ σήμερα στη σκιά της «κρίσης» των θαλάσσιων πάρκων

Η Άγκυρα  επαναφέρει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο μετά την προαναγγελία δημιουργίας θαλάσσιων πάρκων.

Συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) θα λάβει χώρα σήμερα, Δευτέρα 22 Απριλίου, στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στη σκιά της έντονης αντίδρασης της Άγκυρας για το θέμα των θαλάσσιων πάρκων, αντίδραση την οποία η Αθήνα χαρακτηρίζει «παντελώς αδικαιολόγητη».

Στη συνάντηση για τα ΜΟΕ, των δύο αντιπροσωπειών θα ηγούνται ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, αντιστοίχως. Ακόμη, θα μετέχουν ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είχε λάβει χώρα στις 13 Νοεμβρίου 2023 στην Άγκυρα.

«Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, οδηγεί στην υπόθεση εργασίας ότι οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ έχουν αλλάξει και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα ΜΟΕ μαζί με τη θετική ατζέντα αποτελούν κρίσιμα βήματα στο δρόμο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, του οποίου κορυφαίος σταθμός θα είναι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία και η συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαΐου.

Λεπτές ισορροπίες

Ο δρόμος αυτός όμως, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αντίθετα: η Άγκυρα  επαναφέρει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο μετά την προαναγγελία δημιουργίας θαλασσίου πάρκου στις Κυκλάδες.

«Τα πάρκα αποδεικνύουν πως για ό,τι αφορά το Αιγαίο, η Τουρκία θεωρεί πως πρέπει να ερωτάται»,  σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος, μιλώντας στο MEGA.

Η Αθήνα γνωρίζει, πως παρά το κλίμα ηρεμίας, η Τουρκία δεν έχει υποχωρήσει από τις πάγιες διεκδικήσεις της που θίγουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ούτε έχει εγκαταλείψει τις θέσεις της περί διαφορών που προσκρούουν στις επίσης πάγιες ελληνικές θέσεις.

Γι΄αυτό και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, μέσω του εκπροσώπου του, υποναύαρχου Ζεκί Ακτούρκ, επανήλθε στις προκλητικές τοποθετήσεις, επικρίνοντας την Αθήνα για τα σχέδιά της σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και ανακοίνωσε πως η τουρκική κυβέρνηση «έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στα «νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες» (σ.σ. χρησιμοποιείται το τουρκικό ακρωνύμιο EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια». Σημείωσε  ακόμα ότι «ως υπουργείο, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο και την αποτροπή των μονομερών προσπαθειών της Ελλάδας για τη δημιουργία καθεστώτος μονομερώς».

Το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος εξάλλου, ανέφερε πως η Άγκυρα δεν θα δεχθεί «τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς, των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται».

Η Άγκυρα με αυτό τον τρόπο διατυμπανίζει, ότι αμφισβητεί το νόμιμο δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Δεν προκύπτει…

Η Αθήνα πάντως και δια στόματος του πρωθυπουργού, τονίζει ότι η δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων έχει καθαρά περιβαλλοντικό χαρακτήρα και θα προχωρήσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι του προκαλεί «εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μία πρωτοβουλία η οποία έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα», αν και μετά παρατήρησε ότι παρά την «αναμφισβήτητη» και «μετρήσιμη» βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν προκύπτει η «υπόθεση εργασίας ότι οι βασικές θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει».

«Η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και μου προκαλεί εντύπωση η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μια κίνηση με περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Θα προχωρήσουμε στην δημιουργία των πάρκων όπως δεσμευτήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα.

Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και μετρήσιμη οδηγεί στην υπόθεση εργασίας ότι οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ έχουν αλλάξει και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά